Kendine İyi Davranma Eğitimi – Sohbet Hatları
Kişinin kendisiyle ilişkisi, hem psikolojik sağlığını hem başkalarıyla olan ilişkilerini belirleyen en önemli faktörlerden. Kendinizle nasıl bir ilişki kurmuş olduğunuzu hiç düşündünüz mü? Örneğin kendinizle ilgili genel olarak olumlu duygular mı taşıyorsunuz yoksa olumsuz mu? Kendinize ne ölçüde hoşgörü gösteriyorsunuz? Peki kendinize karşı merhametli, şefkatli, anlayışlı, duyarlı olabiliyor musunuz? Bazılarımız iş yaşamımızda çok küçük bir hata yaptığımızda kendimize söylemediğimizi bırakmaz, kızar, suçlar ve sert çıkarız. Anlayış, nezaket ve hoşgörüden yoksun bırakırız kendimizi. Bazen hayal kırıklığına uğradığımızda, kendimizi kötü hissettiğimizde de benzer davranışlar sergiler, örneğin kötü hissetmememiz gerektiğini düşünerek hoşa gitmeyen duyguların varlığını kabul etmeyiz. Kısacası sevgili sohbet hatları kullanıcıları, kendimize karşı merhametli, duyarlı ve anlayışlı davranmama eğilimi gösteririz. Şefkat, anlayış ve duyarlık kavramları aslında uzak doğu felsefelerinde yüzyıllardır yer almasına rağmen, bu kavramların psikoloji alanındaki yeri oldukça yenidir. Tarihe baktığımızda, şefkat ve duyarlığın yaşanan acıları dindirme ve yaşamın zorluklarıyla yüzleşirken gerekli cesareti ve gücü kazanma gereklerinden çıktığına tanık oluruz. Aslında merhamet, anlayış, duyarlık, şefkat gibi duyguların genelde başka insanlara gösterildiğini düşünürüz. Ancak sevgili sohbet hatları kullanıcıları araştırmalar sayesinde kişinin kendisine gösterdiği duyarlığın ve anlayışın da en az başkalarına gösterdiği kadar önemli olduğunu biliyoruz. Hatta uzak doğu felsefelerine göre şefkat ve duyarlık kendimizi içermiyorsa eksik kalmaktadır. Peki sevgili sohbet hatları kullanıcıları nedir kendine karşı anlayışlı, duyarlı, merhametli olmak? Genel olarak kişinin zor zamanlarda, hata yaptığı durumlarda, sıkıntı yaşadığında ya da zayıf anlarında kendisine karşı duygusal anlamda destekleyici ve anlayışlı olmasını içerir. Kişinin kendisine gösterdiği bu anlayış ve duyarlık temel olarak şu üç öğeden oluşur:
Kendine karşı şefkat gösterme: Yargılayıcı ve sert olmaktansa kişinin kendine karşı anlayışlı olma eğilimidir.
Ortak paydaşım: Kişinin, yaşadığı sorunları ve deneyimleri bireysel olarak görmesinden ziyade tüm insanların yaşadığı sorun ve deneyimler olarak görmesidir.
Bilinçlilik: Kişinin şimdiki zamanın farkında olması ve hem hoşuna gitmeyen yönlerini reddetmemesi, hem onlar üstünde sürekli düşünmemesidir. Bir bakıma olumsuz duyguları dengede tutabilmektir.
222 total views, 2 today